Kärrtorps hjältinnor och hjältar – foton från söndag nr 2

Jag är inte för att göra politiska sammankomster till ”fester” eller att hålla relevanta åsikter borta för att alla partier ska kunna delta, men den manifestation som ägde rum i Kärrtorp idag var den bästa tänkbara.

I det här fallet handlar det inte om att komma med den perfekta analysen av samhällsstrukturerna som lett till att SD kommit in i riksdagen och att fascismen stapplat upp på sina skröpliga ben igen, utan om att helt enkelt vara på plats tillsammans i värme: de som bor kring torget som anfölls, de som åkt från stan eller andra förorter i solidaritet, alla grupperingar från fackbasen till AFA. Kanske till och med någon enstaka liberal ledarskribent som börjat inse att det inte stoppar nazismen att sitta hemma på Kungsholmen och ta individuell ställning med pannan i djupa veck mot allt som inte är ett skatteavdrag?

20000 människor samlades och visade en enda sak – att vi inte flyttar på oss eller väljer att sitta hemma för att vi blir hotade av nazister och bortglömda av polisen. Idag var det en perfekt fortsättning av den långsamma rörelsen för en vecka sen som drev nazisterna från torget, mellan husen och ut i skogen. Skarp analys och långsiktig politik är bristvaror, men idag var dagen för att visa närvaro.

Så vilka var dagens hjältinnor och hjältar? Linje 17 förstås – ett fantastiskt lokalt initiativ som funnits länge och aktiverat människor kring allt från odlingar till att hjälpa oförsäkrade familjer med boende och kläder när deras hyreshus i Skarpnäck brunnit. De hade på en vecka med hjälp av många vänner skapat ett fantastiskt arrangemang. Bäst var att det inte tilläts kuppas av valrörelsefrustande partistrateger eller -ledare. Och talarna var vassa och personliga: Megafonens, högstadieelevernas, Hamelbergs, Kommunal-Lenas, vackra allihop!

Just det, för dessa foton gäller ett undantag för min normalt helt öppna creative commons-licens. Bilderna i det här inlägget får bara användas fritt av 1) den som själv var på plats eller 2) hade önskat vara på plats i solidaritet med den antifascistiska kampen. I övrigt gäller samma regler som vanligt: länka eller hänvisa hit, använd inte bilder i vinstsyfte, ändra inte bilder utan mitt godkännande.

Här är resten av mina bilder från Kärrtorps IP.

Och har jag fått fel namn på någon av talarna eller artisterna – hojta så rättar jag!

Säg nåe här! / Tell me something good!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: