Nürnbürg, Münchün üch ündrü plütsür

Hälsade på några dagar i Nürnberg och fick barnvakta, äta gott, köra Autobahn och se lite av Franken, Bayerns protestantiska enklav. Fränkisches Seeland visade inte upp sig från sin lugnaste sida då en miljon andra valt att söndagsbada bort den 34-gradiga hettan i Rothsee. En svalare dag promenerade vi i gulliga och obombade världsarvet Bamberg – en sån plats där man börjar plåta varenda hus för att ornamentiken känns så exotisk och storslagen och efter några timmar aktivt börjar leta efter det fula och längta till betong och smuts.

Jag hann se extremt lite av München pga vansinniga bilköer både in och ut ur stan och ett extremt skyfall den enda timmen jag hann vara där. Lite längre än så ägnade jag åt Nürnbergs museum över nazismen och dess partidagar som hölls utanför stadskärnan från 1923 med ökande deltagarantal fram till kriget. Konstig känsla att gå runt på det enorma området som jag förut bara sett på klipp ur Leni Riefenstahls propagandafilmer. Hitlers och hitlerismens förkärlek för det enorma blir väldigt tydlig när man i ett par timmar gått runt i museet och inser att det bara utgör någon tiondel av den galna byggnad som skulle bli nazisternas kongresshall. Över 50 000 skulle kunna hålla ”politiska” möten där, men bygget blev som tur är aldrig klart.

 

Säg nåe här! / Tell me something good!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: