S01E01, tv-världens Kinder-ägg

Jag hämtar gärna hem nya tv-serier. Beteckningen ”S01E01” lockar alltid lite extra när jag tittar igenom vilka torrents som finns att hämta. Mississippi-svettiga vampyrserien True Blood har någorlunda hållit vad den lovat men i övrigt har höstpremiärerna (Fringe, Merlin, Bone Kickers, Raising the Bar) gett samma massiva besvikelse som ett gäng Kinder-ägg. *

Höstens botten är nu ändå nådd i och med första avsnittet av nystartade Knight Rider. Hasselhoffs serie på 80-talet var charmigt usel, det går inte att komma ifrån. Men det senaste remake-försöket var så skrattretande pinsamt och charmlöst att det nästan var värt att se halva första avsnittet. Ett absurt mischmasch av goda och onda agenter, luddig storpolitik, Need for Speed-estetik, 24-artade kontorsmullvadar och förstås en hel del plastig nakenhet (oj det brinner jättemycket runt bilen, det vetenskapliga rådet är att vi tar av oss till underkläderna för att sänka vår ”core body temperature”). 

smakfull serielansering

80-talsserien som jag minns den var en klassisk westernserie där allt var beige och lowtech förutom KITT, den svarta talande bilen. Både storystrukturen och estetiken var identiska med Kung-Fu Legenden, A-Team eller MacGyver. 2008-serien vill istället vara visuellt tokpolerad som Mission Impossible-filmerna men med en tiondel av CGI-budgeten. Filmen Transformers känns som ett både vetenskapligt och hantverksmässigt mästararbete i jämförelse. Rekommendationen kring den här serien måste bli att välja bort TV5 ur kanalutbudet lagom till nästa höst när den här serien hunnit köpas in på rea.

*) ”I’m English, and as such I crave disappointment. That’s why I buy Kinder Surprise. Horrible chocolate; nasty little toy: a double-whammy of disillusionment! Sometimes I eat the toy out of sheer despair. I call them the Eggs Of Numbing Inevitability. And when I buy them, I always ask for them in the third person: ‘Bill Bailey would like the Eggs Of Numbing Inevitability.’ ” (Bill Bailey)

Säg nåe här! / Tell me something good!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: