Ett anspråkslöst förslag

”Skulle man inte kunna samla alla jobbiga skärgårdsturister och badjävlar på en och samma ö, så att vi gnälliga och priviligierade stockholmare kan få resten av skärgården för oss själva?”

Så verkar någon ha tänkt, och strax därefter skapat Utö. Vad är det som drar dit så mycket folk att båtarna inte räcker till och folk blir kvar på kajen?

Visst, ön är fin och har varierad miljö med allt från badklippor till bondgårdar, men det finns det ju massor av öar som har. Visst finns det krogar, ICA och ett bageri – inte så unikt där heller. Det kan knappast vara gruvmuseet, det var helt tomt när jag cyklade förbi. Närheten till stan? Nja, från city tar det ändå dryga två timmar med pendel, buss och båt.

Nej, troligen så är det helt enkelt det klassiska ”folk drar folk” – Utö är folkligt, festligt, fullsatt. Och visst, vi nimbynollåttor tackar, tar emot och sprider ut oss i det relativa lugnet på Svartsö, Nämdö och Svartlöga.

Fast idag var jag en av turisterna och badjävlarna på Utö, att sitta femti meter från utöbryggan och inte ha varit där ute på över 20 år höll bara inte. Ett halvt motorhaveri på Waxholm II gjorde att turen hem tog dubbelt så lång tid som planerat – båtar alltså…

Tur att jag hade cykeln så att jag kunde färdas med värdighet ute på ön åtminstone.

Och att jag lyckades ta mig igenom redneckkvarteren utan kulhål i pannan.

Bageriet hade en tung råglimpa som de kallade Cykelhjälmen. Otippat att jag kom hem till stugan med en sån.

Den mikrobryggeribryggda hallonsodan smakade lika kemiskt som de multinationella konkurrenternas, men beskrevs på etiketten med den betryggande kvalitetsförsäkringen ”Tillverkad under kontroll”. Jag skulle nog sätta det som nåt slags minimikrav på vad man än sätter i sig.

Säg nåe här! / Tell me something good!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: